lightpainting portretten

 
man poets amerikaanse autoAmerikaanse-auto-lightpainting-1
 
 

De afgelopen weken heb ik de mogelijkheid gekregen om een serie lightpainting portretten te maken. Het mooie van deze techniek is dat je de persoon en zijn omgeving zo in de schijnwerper zet dat ze van het plaatje afspatten.

Om dit effect te bereiken moet er van elk portret in het donker een serie foto’s gemaakt worden soms wel 200 stuks in totaal. In elke foto wordt er een ander onderdeel belicht met behulp van een lamp. Je bent zo een paar uur bezig. Het is dan ook de kunst ervoor te zorgen dat alles wat je in de foto wil laten terugkomen belicht word, en dat je niets vergeet.

Als laatste gaat de persoon op de foto, de persoon wordt zelfs niet altijd in de zelfde setting op de foto gezet. Zo wilde ik graag de slager met baard op de foto. De slager stond erop dat dat geen probleem was mits er geen vlees meer op tafel lag. In Photoshop heb ik dit zo bewerkt dat het wel zo lijkt in het eindresultaat.

 
 
 
 
Terug in de studio is het tijd voor de nabewerking. De foto's worden in Photoshop over elkaar heen gelegd en bewerkt tot één foto. In bovenstaande eerste foto is goed te zien dat er meerdere foto's over elkaar heen gelegd zijn in Photoshop. De witte strepen komen van de lamp die in bijna elke foto zichtbaar is, deze zal uit elke foto verwijderd worden. Vervolgens worden er nog wat trucks in Photoshop uitgehaald om het effect te versterken. Dat is te zien in de "bewerkt" foto aan de rechterkant van de tweede foto.
 
 
 
 
Vervolgens zijn alle portretten uitgeprint op groot formaat 50cm x 75cm. Zo komen de foto's echt tot hun recht. Hoe groter hoe mooier kun je wel zeggen bij deze techniek.